Buitenspeeldag

april 17, 2024

Vandaag is de buitenspeeldag aangebroken!

3 grote redenen om van elke dag een buitenspeeldag te maken:

  1. Stressvermindering: Buiten zijn en spelen in de natuur werkt stressverlagend. Heel wat wetenschappelijke studies bevestigen dat ook. De rustige en groene omgeving helpt kinderen om te ontspannen en de spanning los te laten. In deze tijden groeien kinderen op met heel wat externe prikkels om hen heen. Buiten spelen kan op zijn beurt helpen bij het verminderen van angst, prikkelbaarheid en overprikkeling. Na een lange schooldag niet onbelangrijk.

  2. Sensorische stimulatie: Buiten zijn biedt een overvloed aan sensorische ervaringen, zoals het voelen van verschillende texturen, het horen van geluiden uit de natuur, de wind die door je haren gaat en het zien van verschillende kleuren en patronen. Deze sensorische input helpt bij de ontwikkeling van onze zintuigen en het vermogen om prikkels te verwerken. Dit is cruciaal voor het reguleren van emoties en gedrag.

  3. Motorische ontwikkeling: Buiten spelen is gelijk aan rennen, klimmen, springen, risico’s nemen, … Door verschillende bewegingen en activiteiten uit te voeren, verbeteren kinderen hun kracht, coördinatie, balans en proprioceptieve* vaardigheden. Dit heeft onrechtstreeks invloed op hun zelfvertrouwen.

Alhoewel buiten spelen niet voor alle kinderen evident is, omwille van extra zorg, angsten, wonen in een appartement in de stad, … is elke dag buiten er eentje gewonnen. Kleine stapjes kunnen gelukkig ook heel groot aanvoelen.

*proprioceptie: bewust zijn van waar onze ledematen zich bevinden en hoe ze bewegen in de ruimte. Dit zintuig wordt gevoed door proprioceptieve receptoren die zich bevinden in spieren, pezen, gewrichten en ligamenten en informatie naar de hersenen sturen over de positie en beweging van ons lichaam.

Dit vind je misschien ook interessant…

Sensory play, meer dan een bak rijst.

Sensory play, meer dan een bak rijst.

Binnenkort is het zover. Dan geven we ons webinar ‘Over alle zintuigen heen’ en ik (Kimberley) wil je toch eerst nog iets persoonlijk vertellen hierover. Toen we met De Lerende Wolf starten was er al sprake van Sensory play te gaan aanbieden, maar...

Nieuw gratis ebook!

Nieuw gratis ebook!

Dat jij geen 5, maar 7 zintuigen hebt dan wist je misschien nog niet. En er is vast nog veel meer dat je nog niet weet over Sensorische integratie. Daarom maakten wij speciaal voor jou een gloednieuw GRATIS ebook! Over alle zintuigen heen - Sensory...

T-stoel

T-stoel

Op een T-stoel zitten, dat is leuk en heeft veel voordelen! Nog beter is... Je kan hem helemaal zelf maken met ons houtbewerkingspakket. De T-stoel stimuleert de vestibulaire vaardigheden. Dit zijn de vaardigheden die ons helpen te laten weten waar...