Cognitieve flexibiliteit

februari 28, 2024

Vandaag lichten we de cognitieve flexibiliteit uit als een onderdeel dat aangesproken kan worden tijdens de houtbewerking. Cognitieve flexibiliteit is een onderdeel van de executieve functies en het betekent dat we ons kunnen aanpassen aan onvoorziene omstandigheden. Denk maar dat we een nagel in ons laatste stukje hout slaan en dit stukje hout splitst en breekt in 2.

Oh ramp!

Met deze verandering moeten we aan de slag kunnen gaan. We gaan ons plan moeten aanpassen en proberen een ander plan te maken dat rekening houdt met dat stukje dat in 2 gebroken is.

Als de cognitieve flexibiliteit niet voldoende ontwikkeld is, dan kan het zijn dat het kind niet ziet welke oplossingen er mogelijk zijn en de handdoek in de ring gooit om nooit nog zijn werkstukje verder af te maken. Er komt altijd een moment dat er iets niet loopt zoals je had verwacht. Wat op het eerste zicht lijkt op een afrekening van het universum is op dat moment een waardevol trainingsmoment. Als je er dan in slaagt om jouw plan aan te passen waardoor het toch net weer wat origineler en misschien steviger is geworden dan het oorspronkelijke plan dan is het opzet geslaagd. Dit is de ervaring waar je de volgende keer kan op terugblikken om toch maar niet die handdoek in de ring te gooien.

Het spreekt voor zich dat cognitieve flexibiliteit een belangrijke vaardigheid is doorheen het dagelijkse leven. Denk maar een dingen zoals studeren, creativiteit, sociale interacties, … . Je wordt constant geconfronteerd met situaties waarbij je meer dan 1 manier van denken achter de hand moet hebben. Bij houtbewerking met kinderen kan je als ouder/therapeut/leerkracht die nabijheid nog bieden. Je kan ze daarin nog ondersteunen bij het nadenken over mogelijke oplossingen zodat ze de volgende keren telkens wat sterker worden hierin en ze helemaal zelfstandig zich uit de brand kunnen redden. En die ervaringen nemen ze weer mee in andere situaties. Zo worden het hele waardevolle leermomenten.

Ontdek ons volledige aanbod houtbewerking voor kinderen in onze webshop. Gaande van workshops tot echt gereedschap speciaal ontworpen voor kinderen.

 

Dit vind je misschien ook interessant…

Probleemoplossend denken

Probleemoplossend denken

We hebben het al vaker gehad in onze blog over executieve functies. Heb je het gemist? Geen probleem! Je kan ze allemaal terug lezen in de categorie 'executieve functies'.   We gaan deze keer verder met: probleemoplossend vermogen.   Je kent het...

Wat is vaardigheden oefenen?

Wat is vaardigheden oefenen?

We zien twee planken: een ‘perfecte’ plank en een plank waar een kind duidelijk geprobeerd heeft om nagels in te slaan. De plank is op die manier een metafoor van perfectie versus groei en inzet. Fouten maken is noodzakelijk om perfectie te kunnen...

Vakoverschrijdend werken met houtbewerking

Vakoverschrijdend werken met houtbewerking

Wist jij dat je met bepaalde activiteiten vaardigheden kan oefenen als taal, rekenen, fijne en grove motoriek, sociale vaardigheden, cognitieve vaardigheden,... ? Dat dit dan ook nog eens erg leuke activiteiten kunnen zijn waardoor jouw welpje niet...