Inclusieve memory

januari 12, 2024

Tastmemory

Voor alle kinderen! Ook voor alle blinde en slechtziende kinderen, voor alle kinderen met autisme, voor …

Misschien hebben jullie reeds het ebook over Loose Parts gevonden op onze website. Alhoewel we een grote voorstander zijn van het vrije spel bij kinderen en dan vooral bij het gebruik van de Loose Parts, soms is het leuk om ook een gerichte activiteit te voorzien. Kinderen met autisme of blinde en slechtziende kinderen hebben soms moeite met het vrije spel. Deze activiteit is gestructureerd en stimuleert het zintuiglijke aspect, ongeacht of de kinderen weerstand voelen of net heel nieuwsgierig zijn naar de verschillende texturen. Sensorisch spel speelt namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling. Zeker voor kinderen met autisme en blinde en slechtziende kinderen is dat een aandachtspunt.

Wat heb je nodig?

  • Een doos vol verschillende materialen per 2 (dubbel dus): denk aan linten met verschillende texturen, plasticine, kralen met verschillende texturen, gladde steentjes, verschillende geribbelde knopen, kurken, verse kruiden (basilicumblaadjes, dragon, peterselie), oude wascootjes enz.
  • een oogmasker (indien je nog ergens mondmaskers hebt rondslingeren, deze kunnen ook voldoen)

Spelregels:

  1. Verken de materialen: Laat je handen door de materialen gaan en ontdek hun unieke texturen. Voel de verschillen tussen zacht en ruw, glad en geribbeld. Voor kinderen met ASS kan je eerst zonder de ogen afgedekt verkennen. Zo hoeven ze niet ongerust te zijn over materialen waarvan ze ze misschien vies vinden om aan te raken. Deze verwijder je indien nodig vooraleer ze geblinddoekt worden.
  2. Je verwijdert nu de helft van de materialen. Nu kan je de kinderen blinddoeken.
  3. Je geeft één voor één een voorwerp, waarop zij de tweeling ervan op de tast moeten zoeken. Indien je ook kruiden hebt toegevoegd, dan zal er misschien ook geroken moeten worden.
  4. Combineren: Kan jouw welpje ze terug allemaal bij elkaar brengen?
  5. Kies je favoriete materiaal : Laat jouw welpjes geblinddoekt een paar favoriete items uitkiezen die hen het meest aanspreken. Dit is interessant voor jou als ouder om te weten wat hen nog kan aanspreken als je in de toekomst meer Loose Parts verzamelt.
  6. De blinddoek gaat uit. Nadat ze uitvoerig de materialen hebben kunnen verkennen, staan ze er misschien meer voor open om iets te creëren. Laat ze vrij hierin. (Voor slechtziende en blinde kinderen kan je dit eventueel vastlijmen. Dit zorgt ervoor dat hun werkje niet telkens door elkaar gaat wanneer er gevoeld wordt)
  7. Voel en Bewonder: Voel/bewonder het eindresultaat!

 

Dit vind je misschien ook interessant…

Sensory play, meer dan een bak rijst.

Sensory play, meer dan een bak rijst.

Binnenkort is het zover. Dan geven we ons webinar ‘Over alle zintuigen heen’ en ik (Kimberley) wil je toch eerst nog iets persoonlijk vertellen hierover. Toen we met De Lerende Wolf starten was er al sprake van Sensory play te gaan aanbieden, maar...

Nieuw gratis ebook!

Nieuw gratis ebook!

Dat jij geen 5, maar 7 zintuigen hebt dan wist je misschien nog niet. En er is vast nog veel meer dat je nog niet weet over Sensorische integratie. Daarom maakten wij speciaal voor jou een gloednieuw GRATIS ebook! Over alle zintuigen heen - Sensory...

Buitenspeeldag

Buitenspeeldag

Vandaag is de buitenspeeldag aangebroken! 3 grote redenen om van elke dag een buitenspeeldag te maken: Stressvermindering: Buiten zijn en spelen in de natuur werkt stressverlagend. Heel wat wetenschappelijke studies bevestigen dat ook. De rustige...