Inclusieve natuurwandeling

maart 22, 2024

Hou jij wel van een goede natuurwandeling, maar wil je kind niet altijd mee? Maak dan je natuurwandeling extra spannend en koppel er een leuke activiteit aan zoals deze.

Zoek een plekje uit in een (speel)bos, waar je gerust van de paden mag afwijken en neem een blinddoek mee.

Hoe werkt het?

  • Er is iemand de opdrachtgever en iemand die met de blinddoek aan de slag gaat.

  • De opdrachtgever geeft aanwijzingen over de richting die de geblinddoekte moet opgaan. Laat diegene met de blinddoek bijvoorbeeld rechts, links, vooruit, achteruit,… gaan, maar het kan ook evengoed koud, warm, warmer, heet zijn.

  • De opdrachtgever geeft mondjesmaat informatie over het te zoeken voorwerp. Dit kan bijvoorbeeld een stuk mos zijn, de schors van een bepaalde boom (denk maar aan het feit dat een beuk en eik een totaal verschillende schors hebben), een vermolmde tak, een struik, een varen, …

  • Laat diegene met de blinddoek de verschillende texturen voelen en raden om zo het juiste voorwerp te kunnen aanduiden. Dit zorgt ervoor dat sommige kinderen extra worden uitgedaagd om een aantal zaken te voelen waar ze anders niet voor open zouden staan.

  • Vinden ze het voorwerp? Laat ze dan niet dadelijk de blinddoek afnemen, maar laat ze eerst ruiken aan het voorwerp. Zeker wanneer het net geregend heeft, komen de meeste aroma’s vrij. Wees dus niet bang om vlak na een regenbui het bos in te trekken. Dit is het ideale moment om ook met de ruikzin aan de slag te gaan.

Belangrijk is om de kinderen niet te forceren indien ze weigeren om te voelen aan zaken, zeker wanneer het buiten nog wat nat is. Je kan ervoor kiezen om hen eerst de opdrachtgever te laten zijn en jij de blinddoek aandoet. Zo kan je hen eerst te laten observeren. Neem eventueel een doekje mee waarmee je de handen kan proper maken, indien je welpje hier gevoelig voor is. Staan ze er nog niet voor open, dan kan je op een ander keertje, wanneer het bijvoorbeeld droger is, nog eens proberen.

Geen bos in de buurt, maar wel zin in deze leuke activiteit? Doe deze dan zeker eens in je tuin of ga naar het park vlakbij.

Deze activiteit is gecreëerd voor zowel blinde als slechtziende, als goedziende kinderen, maar ook voor kinderen met ASS met sensorische uitdagingen. Kortom, dit is leuk om met elk kind te doen.

Dit vind je misschien ook interessant…

Sensory play, meer dan een bak rijst.

Sensory play, meer dan een bak rijst.

Binnenkort is het zover. Dan geven we ons webinar ‘Over alle zintuigen heen’ en ik (Kimberley) wil je toch eerst nog iets persoonlijk vertellen hierover. Toen we met De Lerende Wolf starten was er al sprake van Sensory play te gaan aanbieden, maar...

Nieuw gratis ebook!

Nieuw gratis ebook!

Dat jij geen 5, maar 7 zintuigen hebt dan wist je misschien nog niet. En er is vast nog veel meer dat je nog niet weet over Sensorische integratie. Daarom maakten wij speciaal voor jou een gloednieuw GRATIS ebook! Over alle zintuigen heen - Sensory...

Buitenspeeldag

Buitenspeeldag

Vandaag is de buitenspeeldag aangebroken! 3 grote redenen om van elke dag een buitenspeeldag te maken: Stressvermindering: Buiten zijn en spelen in de natuur werkt stressverlagend. Heel wat wetenschappelijke studies bevestigen dat ook. De rustige...