Timmer eens in een pompoen

oktober 8, 2023

Deze activiteit wordt vast 1 van de topfavorieten van jouw kind! Let wel op! Echt gereedschap wil zeggen dat er ook echte risico’s aan verbonden zijn. Denk dus aan een veiligheidsbril of grote zonnebril en een goede uitleg vooraf. Maak goede afspraken met jouw welpje en laat hem/haar nooit alleen zodat er geen ongelukken gebeuren.

Zijn je welpje en jij er klaar voor om met een pompoen, hamer en spijkers aan de slag te gaan?

Daar gaan we!

De pompoen is perfect voor die allereerste hamerslagen. Weet je waarom? Omdat een pompoen niet te veel weerstand biedt, waardoor alle aandacht kan gaan naar het moment waarop de spijkers in de pompoen worden geslagen! Je zal zien dat jouw welpje al zijn concentratie nodig heeft om te experimenteren met het graderen van kracht. Net hard of zacht genoeg, of express heel hard of heel zacht. Als je geen pompoen hebt kan je enkele stukken dik karton (denk aan dozen waar je pakjes in aankomen) op elkaar lijmen deze geven hetzelfde effect.

Maar, wist je dat deze activiteit niet alleen over kracht gaat? Er zitten nog meer geweldige voordelen achter deze welpenspijkerkunst.

Dus, ben jij klaar om samen met jouw welpje de wereld van het werken met werktuigen te verkennen?

Benodigdheden:

 • Een kleine pompoen per kind (goede nieuws is dat hij niet uitgehold hoeft te worden en je hem kan recupereren voor de soep) of enkele om elkaar gelijmde stukken karton
 • Verschillende lengtes van spijkers
 • een beschermbril (een zonnebril op een zonnige dag kan eventueel ook gebruikt worden)
 • Een hamer (klein en lichtgewicht)

Stappen:

 1. Indien dit de eerste keer is dat je welpje een hamer gebruikt, dan is het natuurlijk wel handig om een aantal afspraken te maken naar veiligheid toe. Toezicht is dan ook aangewezen.
 2. Je kan er best voor zorgen dat de pompoenen schoon en droog zijn voordat je aan de activiteit begint.
 3. Jouw welpjes kunnen een ontwerp bedenken, zoals een gezicht, hun naam of een patroon. Zijn ze jonger en/of willen ze enkel wildweg spijkeren, dan kan dat natuurlijk ook.
 4. Het is altijd leuk om een paar punten te markeren zodat de welpjes met precisie hun spijkertje proberen in te slaan.

Waarom zou je deze activiteit meedoen?

 • Versterk belangrijke vaardigheden op een creatieve en leuke manier.
 • Boost het zelfvertrouwen bij jouw welpje door gebruik te maken van werktuigen die volwassenen ook gebruiken.
 • Je welpje voelt de trillingen van de hamer, hoort het geluid van de spijker, ruikt de pompoen en meer voor een verrijkende sensorische ervaring.

Dit vind je misschien ook interessant…

Waarom een flexibel zaagblad?

Waarom een flexibel zaagblad?

Wist je dat we onze zaag bewust gekozen hebben omwille van zijn flexibele zaagblad? Het flexibele zaagblad van een Japanse zaag is niet alleen makkelijker in gebruik voor kinderen, maar kan bijvoorbeeld erg handig zijn voor het zagen op moeilijk...

Probleemoplossend denken

Probleemoplossend denken

We hebben het al vaker gehad in onze blog over executieve functies. Heb je het gemist? Geen probleem! Je kan ze allemaal terug lezen in de categorie 'executieve functies'.   We gaan deze keer verder met: probleemoplossend vermogen.   Je kent het...

T-stoel

T-stoel

Op een T-stoel zitten, dat is leuk en heeft veel voordelen! Nog beter is... Je kan hem helemaal zelf maken met ons houtbewerkingspakket. De T-stoel stimuleert de vestibulaire vaardigheden. Dit zijn de vaardigheden die ons helpen te laten weten waar...