Vakoverschrijdend werken met houtbewerking

februari 15, 2024

Wist jij dat je met bepaalde activiteiten vaardigheden kan oefenen als taal, rekenen, fijne en grove motoriek, sociale vaardigheden, cognitieve vaardigheden,… ? Dat dit dan ook nog eens erg leuke activiteiten kunnen zijn waardoor jouw welpje niet door heeft dat hij zo veel en hard aan het bijleren is?

Vakoverschrijdend werken, wat is dat?

Wat we hierboven vernoemden, het oefenen van meerdere vaardigheden tegelijkertijd tijdens 1 en dezelfde activiteit, noemen ze vakoverschrijdend werken. Je gaat dus tijdens een activiteit niet enkel werken op rekenen of taal, maar ook aan de sociale vaardigheden, motoriek en/of cognitieve vaardigheden.

Houtbewerking is een voorbeeld van een activiteit die vakoverschrijdend gaat. Meer nog zelfs… Houtbewerking behandeld zoveel domeinen dat het onmogelijk niet vakoverschrijdend kan zijn.

Wat oefenen we tijdens houtbewerking?

Rekenen
Zo moet je natuurlijk je hout gaan meten. Binnen houtbewerking wordt er al eens gemakkelijk gewisseld tussen eenheden als millimeter en centimeter. Maar ook recht hoeken zijn belangrijk. 

Taal
Als je samen met je welpje aan de slag gaat, dan is er natuurlijk communicatie nodig. Je welpje leert uiteraard heel wat nieuwe woordenschat, maar ook het opvolgen van instructies. Daarnaast is het natuurlijk erg leuk als hij/zij daarna enthousiast gaat vertellen wat er gemaakt is.

Fijne motoriek
Het spreekt voor zich dat je bij houtbewerking tal van fijne handelingen dient uit te voeren. Dit vergt veel van de fijne motoriek van je kind en door het leren van deze nieuwe handelingen, oefent hij/zij de fijne motoriek dus heel erg intensief.

Hand-oog coördinatie
Tijdens houtbewerking is er natuurlijk veel oefening op de hand-oog coördinatie. Ze moeten kijken wat ze doen en er natuurlijk voor zorgen dat ze niet op hun eigen vingers slaan. Maar niet enkel bij het timmeren wordt dit geoefend. Denk maar aan het plaatsen van een lijmklem of het zagen van een plank.

Sensorische regulatie
Voor alle kinderen, maar vooral kinderen met ASS (autismespectrumstoornis) of andere sensorische uitdagingen is dit een doel waar zeker op geoefend wordt tijdens houtbewerking. Denk maar aan het uitoefenen van concentratie, voorspelbaarheid, zelfregulatie, het verminderen van zintuigelijke afleiding, …

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In ons presale pakket ‘Timmeren aan vaardigheden’ zitten fiches bijgevoegd die je hier zeker meer over vertellen.

Maar let op! Onze presale stijgt bijna in prijs. Enkel vandaag en morgen kan je het pakket nog aankopen met 30% korting. Vanaf dan daalt de korting naar 20% voor de laatste week van onze presale. Niet meer twijfelen dus!

Dit vind je misschien ook interessant…

Waarom een flexibel zaagblad?

Waarom een flexibel zaagblad?

Wist je dat we onze zaag bewust gekozen hebben omwille van zijn flexibele zaagblad? Het flexibele zaagblad van een Japanse zaag is niet alleen makkelijker in gebruik voor kinderen, maar kan bijvoorbeeld erg handig zijn voor het zagen op moeilijk...

Probleemoplossend denken

Probleemoplossend denken

We hebben het al vaker gehad in onze blog over executieve functies. Heb je het gemist? Geen probleem! Je kan ze allemaal terug lezen in de categorie 'executieve functies'.   We gaan deze keer verder met: probleemoplossend vermogen.   Je kent het...

T-stoel

T-stoel

Op een T-stoel zitten, dat is leuk en heeft veel voordelen! Nog beter is... Je kan hem helemaal zelf maken met ons houtbewerkingspakket. De T-stoel stimuleert de vestibulaire vaardigheden. Dit zijn de vaardigheden die ons helpen te laten weten waar...