Taakinitiatie

januari 26, 2024

Vandaag duiken we in de wereld van de executieve vaardigheden. Vorige week vertelde ik al dat we elke week er eentje uitkiezen en bespreken. Vandaag is dat taakinitiatie. Vanaf de basisschoolleeftijd mogen we toch al enig initiatief verwachten.

Het is het vermogen om onafhankelijk taken te starten zonder afleidingen (van anderen). Het gaat om het nemen van het initiatief en het beginnen van een taak zonder aarzeling.

Als jouw kind het moeilijk vind om te starten met huiswerk of met klusjes en het verwacht dat jij hem begeleidt, dan is het oefenen van deze vaardigheid waarschijnlijk heel welkom.

Dus, als je bijvoorbeeld jouw welpje laat werken met hout, dan betekent taakinitiatie dat jouw kind niet de nood heeft om te wachten op iemand anders om hem/haar te vertellen: “Oké, nu kun je starten of nu kan je beginnen door dit te doen.” Nee, het betekent dat je welpje zelf het startschot kan geven! Het pakt haar/zijn hout, kiest haar/zijn gereedschap en begint met het maken van een eigen werkstuk zonder te aarzelen.

Als je taakinitiatie gebruikt, ben jij de baas van je eigen werkstuk en ga je aan de slag zonder af te wachten of rond je te kijken om te zien hoe anderen het doen. Het is als het beginnen van een creatief avontuur met hout, waar jij de leiding hebt. Wil je weten waarom houtbewerking zo interessant is om dit te trainen, dan ben je heel welkom op het webinar op 6 februari 2024.

Dit vind je misschien ook interessant…

Probleemoplossend denken

Probleemoplossend denken

We hebben het al vaker gehad in onze blog over executieve functies. Heb je het gemist? Geen probleem! Je kan ze allemaal terug lezen in de categorie 'executieve functies'.   We gaan deze keer verder met: probleemoplossend vermogen.   Je kent het...

Cognitieve flexibiliteit

Cognitieve flexibiliteit

Vandaag lichten we de cognitieve flexibiliteit uit als een onderdeel dat aangesproken kan worden tijdens de houtbewerking. Cognitieve flexibiliteit is een onderdeel van de executieve functies en het betekent dat we ons kunnen aanpassen aan...

Wat is vaardigheden oefenen?

Wat is vaardigheden oefenen?

We zien twee planken: een ‘perfecte’ plank en een plank waar een kind duidelijk geprobeerd heeft om nagels in te slaan. De plank is op die manier een metafoor van perfectie versus groei en inzet. Fouten maken is noodzakelijk om perfectie te kunnen...